pelajar malaysia

Ibu Meninggal Dunia Seminggu Sebelum Daftar, Kisah Inspirasi Gadis ‘Beauty With Brain’ Ini Buat Netizen Kagum!

Posted on

Since UiTM punya system yg convo Diploma akan berlangsung masa student tgh Degree, maksudnya mak Dyan takde rezeki utk dtg convo Diploma Dyan.

“Masa dpt award banyak-banyak convo Diploma, everything tak sama sbb my mom tak dpt dtg because she’s already passed away.”

Kata Dyan, life Degree mmg tough awal-awal tu. Everyday dia nangis sbb rindu mak. Kadang tu, dia ada rasa nak quit Degree sbb down sgt.

Korg imaginelah, parents passed away a week before register masuk Uni. Pastu, tgh sedih-sedih, msuk kt environment yg tak familiar.

Luluh hati ni bila fikirkan. Tapi, Dyan kata classmates dia very supportive, dia tak quit sbb classmates dia selalu bg kata-kata semangat. Dia berjaya habiskan Degree atas support dari classmates.

Waktu bercerita, Dyan selalu tekankan yg dia disupport oleh classmates. Dia selalu bgtau byk kali. Dia ckp yg dia mmg tiap2 hari nangis rindu mak.

Tp classmates & roommates selalu hiburkan dan naikkan semangat dia. Wahai classmates Dyan, sesiapa pun kalian, kalian seorg kwn yg awesome dan passionate. Selain classmates, kakak dan abg Dyan banyak support Dyan.

Aku pun agak excited utk highlight yg dia dpt award drpd 2 organisasi penting dlm bidang Pengurusan Hartanah! Dyan kata sangat susah nk dpt award from dedua bodies ni.

  • Anugerah Pelajar Terbaik BOVAEA
  • Anugerah Pelajar Terbaik Royal Instituition of Surveyors Malaysia (RISM)

Utk Bronze Award for International Real Estate Symposium, Dyan telah compete dgn student Master, PhD, professionals, researcher, academicians dan real estate players. Melihatkan kpd competitor dlm symposium ni, Dyan berjaya juga menonjolkan diri dan memenangi Bronze Award,-

Sblum akhiri thread ni, ada 1 bnde yg prlu dishare. Dyan ckp yg mse first time dpt UPU Diploma Estate Management, there was this man, gelakkan dia & ckp, “Tu kos buangan.” That man refer Diploma EM is buangan. Dyan pgg kata-kata lelaki tu, nk provekn dkt dia yg Dyan akn ANC.

Guys, jika kita tak aware tntg mana-mana kursus dan program Uni, bukan bermaksud kursus itu kursus buangan. Itu sbb kita sendiri yg masih kecil pengetahuan tntg mcm mana dunia ni bergerak. Kita tak cukup didedahkan dgn pelbagai disiplin ilmu.

Dunia tidak bergerak hanya dgn sumbangan dari kursus korg seorg. Tolong faham dan hadam. Sekecil-kecil kursus akan mainkan peranan. Hartanah, is massive stuff bro. You’re just too dumb to realise.

So Dyan ambil approach utk tak argue kosong dgn individu tu, sebaliknya, dia biarkan kejayaan dia yg bersuara. Mohon leburlah lelaki itu.

Selepas ini, akan ada thread Tips Study dari Dyan! Nantikan, sbb Dyan mmg suka nk tlong junior mcm aku dan korg. Terutamanya yg kursus EM. Yg student course lain atau spm pmr pun boleh tnya2 tips study kt dia. Dia baikkk & friendly sgt haha.